Mamy bardzo prostą recepturę na obiad na lato: minimum gotowania oraz maksimum letnich owoców i warzyw, aby nie tracić darów lata! Wśród nich mamy słodkie truskawki i czereśnie, malinki do delektowania się, zielone i białe szparagi, nieco kwaśny – ale idealny do wypieków i sosów – rabarbar… Mnóstwo pysznych składników do wypróbowania!
Wśród obiadów na lato zdecydowanie królują orzeźwiające chłodniki: czosnkowo-koperkowe, ogórkowe, nieco egzotyczne (np. z krewetkami), tradycyjne (z botwinki), owocowe (chłodnik porzeczkowy) – po prostu chłodniki wspaniałe! Warto też zainteresować się zupami owocowymi (np. morelową z biszkoptami) i innymi daniami na słodko, np. ryżem z truskawkami, pachnącym wanilią i karmelizowanym cukrem. Jako lekki obiad na lato idealnie sprawdzi się też sałatka z darami lata, czyli truskawkami i szparagami. Skosztuj również lekko pikantnej sałatki z kurczakiem czy letniej sałatki z kalafiorem i ogórkami małosolnymi. Lekki obiad na lato to też penne z cukinią, pieczarkami lub tuńczykiem, które przygotujesz bardzo szybko, nie tracąc nic na smaku dania! Poznaj nasze przepisy na obiady na lato, aby wzbogacić swoją kuchnię i sprawić, aby nabrała o tej pięknej porze nowych kolorów!